Østre Toten folkebibliotek

7.-8. trinn

Tips til høytlesning 7. - 8. trinn

(Oppdatert 25.07.2018)

Yoon, Nicola: Verden er en boble

Madeline er allergisk mot nesten alt. Da hun var bare noen måneder gammel fikk hun diagnosen SCID, en type immunsviktsykdom. Hva som helst kan forårsake anfall. I følge moren hennes holdt hun på å dø som spedbarn, og siden ingen vet hva som trigger sykdommen, har Madeline vært i bobla si i sytten år. Hun bor i et sterilt og beskyttet hjem sammen med moren sin. Hun går ikke ut, og har ikke vært ute av huset på 17 år.  Kort tid før hun fikk diagnosen døde faren og broren i ei bilulykke.

Moren er lege, og når hun er på jobb, er sykepleieren Carla hos Madeline. I realiteten er det bare disse to Madeline har kontakt med. Madeline leser mye, og hun har nettundervisning på Skype. Om kveldene spiller hun og moren ulike spill. Madeline kjeder seg, men samtidig godtar hun tilværelsen. Helt til de får nye naboer.

En dag kommer det en flyttebil utenfor nabohuset. Det er han med stor H som flytter inn ved siden av. Oliver, eller Olly som han kalles, er høy og slank, og han er kledd i svart fra topp til tå. Ollys vindu vender mot Madelines, og Madeline begynner å følge med på Olly og familien fra bak gardinene.

Etter dager med miming og gestikulering begynner Olly og Madeline å chatte. Begge har noe de sliter med, hun med sykdommen og han med en voldelig far. De får mer og mer kontakt. Verden utenfor blir stadig mer fristende for Madeline. Ønsket om å treffe Olly blir større enn alt annet.

 

Sunne, Linn T.: Lett lykkelig

Milla kunnet ha ligger ved et svømmebasseng i Toscana. Hun kunne ha tilbrakt sommerferien sammen med bestevenninna. I tre uker. Men slik ble det ikke. Mammaen til Milla hadde ikke råd. De skulle egentlig pusse opp stua sammen, men det ble ikke noe av det heller. Ned i postkassa dumpet det ned et brev: foreldrenes skilsmissepapirer. Dette får mammaen til Milla å bestemme at de skal på ferie likevel. Norgesferie. De skal rett og slett sette seg i bilen( en veldig gammel Renault 9) og besøke alle stavkirkene i Norge.

Milla og mora drar avgårde. De rekker stavkirkene i Hedalen, Reinli, Lomen, og det er omtrent så kjedelig som Milla har tenkt seg på forhånd. Når de kommer til stavkirke nr 4 på lista, i Øye i Valdres, streiker bilen. Så om ikke stavkirke - sightseeing var kjedelig, må de nå tilbringe flere dager i ei bitte lita bygd i Valdes.

Men som så ofte, når det virker som det ikke kan bli verre, da skjer det plutselige nye møter. Som gjør at alt blir snudd opp ned.

Jeg kan røpe at det både vil handle om pensjonat fullt av katter, en kjekk gutt, og ikke minst opptil flere originale og til tider crazy personligheter og situasjoner!

Morsom og lettlest!

 

Preus, Margi: Spiongutten (2015)

Spenningsroman fra andre verdenskrig. Espen som er hovedperson i denne boka er 14 år da krigen bryter ut. Han bor i en liten norsk by sammen med foreldrene sine og den yngre søstera, Ingrid. Espen blir med i motstandsbevegelsen, først nesten for moro skyld. Han starter med å levere illegale aviser, og ved å gjøre små sporadiske oppdrag i all hemmelighet, før han etter hvert blir kurer og leverer kodene meldingene for til å slutt bli spion.  Margi Preus er en amerikansk barnebokforfatter som har skrevet denne historier basert og inspirert av den norske motstandsmannen Erling Storrusten fra Lillehammer.

 

Stranger, Simon: De som ikke finnes (2014)

Boka er svært aktuell i dagens samfunn med stadige flyktningestrømmer til Europa. Samuel fra Ghana flykter til Grand Canaria, og vi får høre hans historie om hvordan det er å være på flukt og hvordan han har ofret alt for et bedre liv i Europa. I den første boka om Samuel møter han Emilie for første gang på Grand Canaria. Emilie er på ferie, men møter en utsultet Samuel som hun hjelper og blir venn med. Det siste hun gjorde før hun reiste hjem var å gi han en sammenbrettet lapp med adressen hennes i Norge. I den tredje og siste boka, står plutselig Samuel på døra til huset hennes i Bærum. Sterkt og realistisk.

(Bok 1: Barsakh (2009), bok 2: Verdensredderne (2012)

 

Bruheim, Magnhild: Ny melding

Kari-Marie, Kami blant venner, er forsvunnen. Ho blir meldt sakna etter at ho ein kveld går heim frå bussen saman med ein ukjent gut.
Men snart begynner venninna Bente å få tekstmeldingar frå telefonen til Kami. Er det Kami som sender dei, eller er det nokon andre? Har ho rømt frivillig, eller blir ho halden fanga? I meldingane blir Bente bedt om å ikkje sei noko til andre, og kort tid etter får ho sjansen til å finne ut av det på eiga hand. Det fører Bente til Oslo og til farlege situasjonar. 

 

Collins, Suzanne: Dødslekene

Capitol er den velstående høyteknologiske hovedstaden i staten Panem. Byen er omgitt av tolv distrikter der innbyggerne sulter og lider nød. Capitol styrer og kontrollerer utkantdistriktene med jernhånd ved å tvinge dem til å sende en gutt og ei jente mellom 12 og 18 år til de årlige sultelekene, en kamp på liv og død, direktesendt på tv. I den fattigste av provinsene bor 16 år gamle Katniss Everdeen. Hun har en lillesøster på 12 år, Prim, som hun prøver å beskytte så godt hun kan. Da Prim blir trukket ut til å delta i sultelekene bestemmer Katniss seg for å ta hennes plass for å redde henne. Det er det samme som å undertegne sin egen dødsdom. Fra nå av er det om å drepe eller bli drept. Det er bare en vinner. Historien er en blodtørstig variant av Robinson-ekspedisjonen, reality-tv med livet som innsats, men det er også en kjærlighetshistorie og et sterkt kvinneportrett
Abrahams, Peter: Mordet på Crazy Katie
Ingrid Levin-Hill er på feil sted til feil tid. Eller det vil si - skoene hennes er. Hun må få dem tilbake før noen oppdager dem. Men det betyr at hun vil bli blandet inn i en mordsak, og det har hun slett ikke tid til.
Hun har mer enn nok med fotballtrening, skolearbeid og kremrollen som Alice i Eventyrland. Men det rolige livet i Echo Falls blir merkeligere og merkeligere, og plutselig står Ingrid i sentrum av det meste - uten at hun forstår hvorfor.

 

French, Jackie: Hitlers datter

Bombene falt og røyken steg fra konsentrasjonsleirene, men det eneste Hitlers datter visste noe om, var den lille verdenen med privatundervisningen med Fräulein Gelber, og pinnsvinet hun hadde reddet inn fra kulden.
Var det bare en historie? Eller var Hitlers datter en virkelig person? Hvis du var Hitlers datter, hadde da alt sammen vært din feil også da? Var det så lenge siden at det ikke spilte noen rolle lenger ... eller måtte Mark ta stilling til de samme spørsmålene...

 

Horowitz, Anthony: Falkemalteseren

Tim og storebroren Nick ville ikke være med på flyttelasset da foreldrene emigrerte til Australia. For å overleve livnærer de to guttene seg som detektiver i London. Bedriften kan ikke akkurat sies å være suksessfull, og utfordringene står i kø. Fortellingen er både humoristisk, satirisk og spennende, samt at den er full av action, er veldig blodig og det er mange drap. Spenning for mellom-/ungdomstrinnet.  

 

Marsden, John: I morgen da krigen kom

Ellie og vennene drar hjemmefra en morgen for å bo i telt ute i villmarka og utforske et utilgjengelig område; sju tenåringer som vil finne på noe før ferien er slutt.
De aner ikke at den verden de kjenner skal forandres for alltid. At livet aldri mer vil bli det samme.
De kommer hjem og oppdager at husene er tomme, hundene døde, strømmen er borte og at telefonen ikke virker.
Hva ville du ha gjort? Ville du ta kampen opp? Ville du sette alt på spill? Ville du satse ditt eget liv? ville du ta andres?
I morgen, da krigen kom er den første i John Marsdens spennende serie om Ellie og vennene hennes for å overleve. 

 

Mostue, Sigmund: Gravbøygen våkner

I sommerferien drar Espen sammen med moren opp til gården til morfar. Men morfar har begynt å bli "litt tullete", og det er nå Espens onkel som driver gården. Til morfars voldsomme protester skal onkel Svein hugge ned Gammalskauen.
Etter et lynnedslag kommer Espen over en meget spesiell nøkkel i skogen. Nøkkelen fører Espen til en ny verden: En parallell virkelighet der omgivelsene er de samme, men hvor trær, dyr og fugler kan snakke, og hvor nisser, alver, tusser og skrømt dukker opp.
Men farer truer. Hvis skogen hugges ned, vil alvene være forsvarsløse, og selveste Gravbøygen vil utrydde dem. De har valgt Espen til å kjempe for dem, men Espen vegrer seg. Han har alltid gått utenom problemene. Men det de onde maktene ikke vet, er at det også står ei jente bak ham: Eva.
Gravbøygen våkner er den intenst spennende førsteboken i trilogien Alvetegnet; en oppsiktsvekkende, norsk fantasy som kommer til å sette nervene dine i høyspenn og som beviser at eventyrenes tid ikke er over. 

 

Paver, Michelle: Ulvebror

En eventyrlig bok om vennskap, overlevelse og svik. Den tar deg med tusener av år tilbake i tiden, til Skogens urmørke, til en verden full av overtro, en verden med ulver, kjempeokser og Skjulte folk.
Såret på armen svidde, og for hvert åndedrag verket de forslåtte ribbeina forferdelig, men han våget ikke å stanse.
Skogen var full av øyne. Bjørkene hvisket om hans ferd. Han tryglet dem om at de ikke måtte si noe til bjørnen...
Torak er 12 år og alene...såret, skrekkslagen, og på flukt.
En foreldreløs ulvevalp slutter seg til ham, og sammen med Renn, jenta fra Ravneklanen, legger de ut på ferden mot Verdensåndens fjell.

 

Sunne, Linn T.: Lille ekorn

Ingen har sagt noe sånn til meg før. Ingen har sett meg på en sånn måte før Aurora bor i en interiørblogg, er best på håndballaget og klarer ikke å bli forelsket. Når noen endelig ser henne på en ny måte, går alt galt. Veldig galt. Ny ungdomsroman fra prisbelønt forfatter som tør gå inn i det vi ikke helt vil snakke om, og som med sitt presise språk skaper rom til å danne seg sine egne bilder.

 

Svingen, Arne: Adrians atlas

Adrian opplever det store marerittet: En morgen er plutselig søsteren og foreldrene borte. Hvordan kan en hel familie forsvinne sporløst?
Adrian bestemmer seg for å finne dem, koste hva det koste vil.
Han legger ut på en vanvittig reise over store deler av Europa. På veien støter han på uante utfordringer, farlige mennesker og en helt spesiell jente ...
Adrians atlas er et internasjonalt drama om gutten som tar sitt livs største sjanser i jakten på familien. En humoristisk og sår spenningshistorie om Adrian som brått lærer at veien blir til underveis, og at ikke alle mennesker nødvendigvis vil deg godt.
Dette er første boken i trilogien om Adrian.