Østre Toten folkebibliotek

5.-6. trinn

Tips til høytlesning 5. - 6. trinn

(Oppdatert 05.01.2021)

«Buffy By er talentfull, en selvbiografi» av Ingeborg Arvola

Buffy By går i 6b ved Refstad skole. Prosjektet deres denne vinteren er å skrive selvbiografi, altså historien om seg selv. Læreren får dem til å tenke seg at noen skal lese om dem om 200 år. Hva skal Buffy skrive? Hvordan forklare? Slik får vi historien om Buffy. Hun bor sammen med moren Lillie, mens faren Jimmy er amerikaner og en hun aldri har møtt. Broren Bobby er bare 10 måneder yngre enn Buffy. Han er flink i sjakk og i matte. Skikkelig flink. Buffy vil så gjerne være god i noe, men det må være gratis å være med på. Familien hennes er nemlig fattige. Moren har ingen jobb og må gå på fattighuset for å få både klær og mat. Hva er det så Buffy kan bli god i? Hun melder seg på et slalomkurs som er gratis. Det vil si første del er i hvert fall gratis. Hva med resten av kurset og treningsturen til Hafjell? Som moren er Buffy ei glad jente, med skikkelig stå-på-humør.

 «Ikke alle trenger å utmerke seg. Noen kan være fyllmasse også. Det er fyllmassen som får kaken til å smake godt»

 

"Over grensen" av Maja Lunde

Gerda på 10 år og storebroren Otto vokser opp sammen med moren og faren i doktorboligen i bygda. Det er krig i Norge. Kalenderen viser november 1942, ganske midt i 2. verdenskrig.

Matvarer har blitt borte fra kjøkkenet og Klara, hushjelpen, lurer på om det er Gerda som har tatt dem. Hun vet at Gerda alltid er sulten. Men Gerda vet jo selv at det ikke er hun som har stjålet maten. Flere uvanlig ting skjer de neste dagene. Gerda synes hun hører stemmer fra kjelleren, og når de senere på dagen skal leke gjemsel får Gerda og Otto streng beskjed om å holde seg unna kjelleren. 

Allerede samme natt kommer politiet på døra. De har fått et tips om at familien gjemmer jødiske barn i huset. De leter og leter, men finner ingen barn. Men de finner et rom i kjelleren med spor av to barn. Politiet tar med moren og faren på politistasjonen. Igjen sitter barna, med streng beskjed om å være inne til hushjelpa kommer neste dag. Barna begynner selvfølgelig å lete etter de forsvunne barna. Mest av alt ønsker de å hjelpe dem i trygghet.

Det skal vise seg at dette blir starten på en flukt ikke bare ut av bygda, men også over grensen til Sverige.

 

"Harpa" av A. Audhild Solberg

Agnes 13 år skal være på høstferie hos fetteren sin, Sindre, i den avsidesliggende bygda Elverdal. Det er døll kjedelig å være sammen med fetteren. Sist hun var der hadde hun i tillegg mareritt da hun forvillet seg ut i skogen. Hun hørte merkelige lyder som lignet harpespill. Så fikk hun et kort glimt av et skrekkinngytende vesen på to ben med et rovdyrlignende hode. Hun drømmer stadig om dette, men har ikke tort å fortelle det til noen…

Høstferien starter like kjipt som hun hadde forestilt seg. Men snart blir hun kjent med Sindres kompis, Ben, som er super morsom, samt venninnen Thyra. Det er elgjakt på denne tida, og vennegjengen får høre at noen uforutsett har skjedd. En mann fra jaktlaget blir kvestet, han har gått alene, og blir funnet med blodet sprutende fra halsen. Han har store, gapende sår i strupen. Han må på sykehus – vil han overleve?

I tillegg er skogen full av dyrekadavre. Bygdefolket tror en syk gaupe står bak, og jaktlag starter å lete etter beistet.

Agnes, Sindre, kompisen Ben og Thara er overbevist om at det er snakk om noe langt farligere. Så skjer det nok en forsvinning, denne gangen er det ingen av de voksne på jaktlaget, det er Sindre som er sporløst forsvunnet.

 

"Syden" av Marianne Kaurin

Ina er ganske ny i klasse 6a. Hun har ikke fått så mange venner ennå, men ønske seg sårt en venn. Hun har lyst til å bli venn med Mathilde og ikke minst Markus som er så kjekk. Nå nærmer det seg sommerferie og alle har ferieplaner. Ina har ingen planer, men læreren spør eleven hva de skal i  sommerferien, plumper Ina ut med at hun skal til Syden…

Vilmer er ny i klassen. Og allerede første dagen forteller han at han ikke skal på ferie. Han skal ingenting, for faren hans er blakk.

Mammaen til Ina må gå på kurs hver dag i hele sommerferien. I 6 uker! Ina er mest hjemme alene, og holder seg mest innendørs av redsel for å møte noen av klassekameratene. Til bestemoren sier hun at hun er travel og at hun er på bading med Maria. Maria er den oppdiktede venninna fra i vinter.

Det er supervarmt inne i leiligheten, men Ina kan ikke gå ut av fare for å møte noen kjente fra klassa. Hun har jugd og sagt hun er i Syden. Hun har til og med fotoshoppa bilder på insta om at hun er i Syden.

En dag glemmer hun å lukke vinduet mot bakgården. Vilmer, den nye i klassa, oppdager at hun er hjemme og får henne etter hvert til å komme ut av leiligheta. Han viser henne sin hemmelighet.

Han lurer på hva som skjedde med Syden? Ina forteller at hun jugde. Så bestemmer de seg for å lage Syden - i den gamle kjellerleiligheta til vaktmesteren.

 

"Jenter som koder – Vennskapskoden" av Stacia Deutsch

Lucy har gledet seg til å starte i kodeklubben på skolen i lang tid. Endelig er det en fritidsaktivitet som hun interesserer seg for. Men kodeklubben svarer ikke til forventningene. Første time får de kun teoretiske oppgaver, og de åpner ikke engang pc’en.  Lucy synes det er ganske kjedelig. Dessuten har hun det travelt med å komme i gang med kodinga. Hun vil så gjerne hjelpe sin syke onkel med å huske å ta medisiner. Hun vil lage en app slik at det blir enklere for han å huske dette. Men kurset går alt for tregt for Lucy.

Så en dag finner Lucy en konvolutt teipet fast utenpå skapdøren sin på skolen. Det står Lucy utenpå konvolutten, men den har ingen avsender. Inne i konvolutten ligger følgende beskjed:

hvis (du_vil_lære_koding) {
        gjør_alt_jeg_ber_deg_om();
}

Lucy skjønner ikke så mye, bortsett fra at hun gjenkjenner noen av tegnene fra kodingen hun har lest om på nettet. Men hvis hun ser bort fra tegnene, ser det ut til at noen har tenkt seg å sjefe over henne. Det viser seg at flere brev og mystiske, kodede meldinger dukker opp, og hun trenger hjelp til å oversette dem. Hun oppdager at koding, og vennskap, krever tid, skikkelig innsats og godt humør!

 

"Snillionen" av Arnfinn Kolerud

En helt vanlig dag vinner mora til Frank i lotto, hele 24 millioner! Og da blir ingenting vanlig lengre.

Frank og mora vil egentlig holde dette hemmelig, men mora forteller det til mora si, som igjen forteller det til frisørdama, som forteller det videre.  Dagen etter står derfor nabokjerringa på døra og spør om ryktet hun har hørt stemmer: har de virkelig vunnet 24 millioner?

De neste dagene er det ikke måte på hva slags ønsker alle har i bygda. Klassen til Frank skriver en lang ønskeliste de vil han skal ta med hjem til mora si. Førstetrinns elevene ønsker seg hudfargede blyanter, noen vil ha autografen hans, og ei jente i 7. vil bli kjæreste med han. Han blir omringa i friminutta, han får klapp på skuldra, han hører ord som skatepark, biljardbord og sykkelsti. Fjerne slektninger ringer for å få hjelpe til øyeoperasjoner. Alle vil ha en bit av gevinsten. Mora får så en genial idé – hun vil gi bort en million til den som er snillest i hele bygda. Ingen av dem hadde regnet med hvilket styr dette skulle føre til.

Humoristisk og god historie om det å være styrtrik, og om å prøve være et godt menneske.

 

"Egoland" av Lars Joachim Grimstad

Tredje bok i serien om Teddy Fahr og sønn. Den kan fint leses uavhengig av de to første.

Finn Fahr tilbringer sommerferien hjemme. Faren hans, statsminister Teddy Fahr,

er populær som aldri før.  Han takker for tilliten ved å bruke penger på det nordmenn er opptatt av: Kos. Han spanderer gratis kjøttdeig på fredager (så sant du bruker den til tacoen) og han innfører «Teddy-Timen» slik at alle kan sove en time lenger hver dag.

Sønnen hans, Finn, er derimot bekymret. For hvem var den gamle, fortvilte mannen som sto ved porten deres og ropte «Menneskene skal falle om!»

Og hva er det med Maria, den nye jenta i klassen, utover det at hun må være det peneste han noensinne har sett? Og hvem kan redde dem alle når den gamle mannen faktisk får rett og Norges befolkning begynner å falle om - én etter én - uten å våkne opp igjen?

Hvem skal tenke på oss - om vi ikke gjør det sjøl? «Egoland» handler om krig, fred, kjærlighet, rettferdighet, egoisme, ondskap og verdien av en ordentlig god ansiktskrem. Og om å prøve å gjøre det rette når alle andre er opptatt med noe helt annet.

 

"Hun og han" av Katarina von Bredow

Alicia vil være flink, og hun vil gjerne være populær. Men hun er ikke med i gjengen med dekuleste elevene på skolen, og hun streber etter å bli med.  Særlig er det Ida hun ønsker å være sammen med, hun vil si de riktige tingene, ha på de riktige klærne, være så lik Ida som mulig.

På Facebook føler Alicia at hun mestrer alt mye bedre. Her har hun tid til å tenke seg om før hun skriver noe. Hun får en venneforespørsel fra en som heter Lucas. Han er kjempe kjekk og ligner Harry i One Direction. Tenk om hun kan bli sammen med han, da ville hun kanskje få innpass i gjengen?

Bok om livet på mellomtrinnet, om sosiale medier, og om at ting ikke alltid er slik man tror de er.

 

"Anton og andre flokkdyr" av Sigrun Skretting

Anton er klar for å begynne på ungdomsskolen. Og ikke minst: planen er klar: Han skal bare gli inn, ikke skille seg ut, men bli en i flokken.  Men det er jo ikke alltid ting går som planlagt. Helt fra første skoledag blir Anton ufrivillig tatt for å være en av de kule gutta. Han kommer nemlig til å lage et klengenavn på en av lærene.  Og det blir dermed forventet til at han skal fortsette i samme sporet.

Denne boka er mest morsom, og så er den litt flau og litt sår.

 

"Motorsykkelmysteriet (2014) av Magnhild Bruheim

Stian og storesøstera Malin har mista moren sin, og nå har faren flyttet sammen med mor til Stine. Både Stian og Stine er 12 år og går på samme skole. Stine er donorbarn og vet ikke hvem den biologiske faren er. Stian elsker bøker og snakker ikke så mye som Stine. Heldigvis har de noen felles interesser, nemlig å løse mysterier. En kveld Stine og Stian er hjemme alene ser de en mystisk mann i hagen. Når de går ut for å se, forsvinner han, men det viser seg så at de har låst seg ute. De får låne telefonen hos naboen for å ringe storesøstera, som kommer hjem som passasjer på en motorsykkel. Neste morgen leser de at en ung gutt er blitt påkjørt av en motorsykkel i nærheten. Gutten bor i en romleir som skaper konflikter i nærmiljøet. Her er det flere løse tråder, og Stian og Stine prøver å løse saken. Stine og Stian forteller annenhvert kapittel, noe som gir fin avveksling for leserne.

Boka er på nynorsk.

 

"Barna som forsvant" (2012) av Lars Joachim Grimstad

Finn bor sammen med storebroren faren Teddy og farmor. Frem til for noen uker siden har de vært en ganske vanlig familie der faren har kjørt taxi. Hver dag i mange år har han sittet og hørt på nordmenn som klagde i baksetet: over høye strømpriser, humpete veier, kalde vintre, korte somre, kjedelige program på tv. Derfor startet han et nytt parti: Merpartiet! De skulle gi folk mer av det de ville ha og mindre av det de ikke likte. Slik blir Merpartiet det største ved stortingsvalget og den nye statsministeren i Norge blir Teddy Fahr. Finn må flytte til Oslo og begynne på ny skole. Han får etter hvert noen gode venner, men underlige ting begynner å skje rundt han. Stadig står skolepulter ledig i klasserommene. Barn forsvinner fra hjemmene sine, og de eneste sporene er en lapp som denne: "Jeg har reist min vei, hilsen Jim-Erik”. Denne boka har det meste, humor, spenning!

 

"Solkongen" (bok 2) (2014) av Lars Joachim Grimstad

Oppfølgeren til Barna som forsvant. Oljen forsvinner brått og Norge er plutselig blir lutfattig! Bilene står og skolene stenger. Og hvem får skylda? Jo det er selvfølgelig Statsminister Fahr. Sønnen Finn Fahr, Sunniva og Kimmelim legger ut på en ellevill reise der farer truer fra alle kanter. Humor og spenning!

 

"Eksperimentet" (2015) av Harald Nortun

Amund og Amanda er eneggede tvillinger. Når de er på vei til farmor og farfar på Sørlandet får de en ide om å bytte identitet. Amanda har tidligere fått maling i håret og derfor en veldig kort frisyre. Hun er ei tøff jente, mens Amund er en mer forsiktig. I løpet av togturen bytter de klær bare for å se om de kan klare å lure besteforeldrene. Og jammen klarer de det. Selv om det ikke var planen fortsetter eksperimentet. Og det blir spennende å se hvor langt de kan fortsette. Samtidig blir det vanskelig å avslutte lureriet. De kommer opp i vanskelige situasjoner, og etter hvert blir spørsmålet hvordan de skal klare å avslutte. Amund er jeg-personen i historien, og han stiller interessante spørsmål underveis. Boka er lettlest, og på nynorsk.

 

"Kampen mot superbitchene" (2014) av Audhild A. Solberg

På skolen vet alle hvem Anne Bea i 7a er. Ikke fordi hun er pen, kul eller populær. Nei fordi hun er en FREAK. Anne Bea er 12 år og født med albinisme. Hun har derfor helt hvit hud, hvitt hår, lyse øyne som virrer bak tykke brilleglass. Hun ser dårlig. Hun er nestnest nederst på skolens rangstige, men hun er morsom, en racer i matte og hun har en super venn, Nils. Hun har også et skjult talent.... Men hun plages stadig av de tre jentene som er øverst på rangstigen, Thea, Ronja og Shirin. Thea er den desidert mest populære på skolen, har den kjekkeste kjæresten, Felix, og kommer også unna med det meste..... Nå nærmer det seg skolens Talentkamp, der elevene kan vise frem sang, spill eller dans. Anne Bea har planer om å delta sammen med Nils, og i år er det meningen at Thea ikke skal delta etter at hun gikk på et sviende nederlag i fjor… Anne Bea kommer etter hvert midt i skuddlinja til superbitchene. Og hva skjer når du prøver å ta igjen med den mest populære jenta på hele skolen? Da er det greit å få hjelpe av en bestekompis, og ikke minst en kul tante. Det er også greit å ha en plan…

Boka handler om mobbing, om relasjoner, vennskap, og det å være seg sjøl. I tillegg er denne morsom!

 

"Den rikeste gutten i verden" (2012) av David Walliams

Jon Knoll er 12 år, bortskjemt og ufattelig rik. Han har alt det han trenger og ikke trenger, alt som kan kjøpes for penger. Faren har blitt millionær på dopapir, og bor i slottet Chateau RompeRen. Men Jon er ingen glad gutt for han har ingen å leke med. Det eneste han ønsker seg er en venn, og av erfaring vil guttene bare være venner med han pga av pengene. Jon begynner å legge en plan. Han vil slutte på den snobbete privatskolen, begynne på en vanlig skole for å skjule for alle at han er rik. Det er ikke riktig så enkelt som han tror… Morsom bok, med fantastiske karakterer.

 

"Dukken" (Marg og Bein) av Ingunn Aamodt

Eva er ikke særlig glad for dukken hun arver etter bestemor. Hadde det vært opp til henne ville hun hatt en diamantring. Hun hevner seg med å mishandle dukken. Det viser seg at dukken har voodoo-krefter, og at alt vil falle tilbake på henne selv. En dag får hun lillesøsteren til å rive hodet av dukken. Grøss for mellomtrinnet.

 

"Ute av tiden" (Dauinger) av Arne Berggren

Steffen er 13 år og må være med faren på jobb rundt om i landet. Alltid nye steder. Ingen faste venner. Steffen drømmer om et normalt liv. En dag spionerer han på faren, først da oppdager han hva faren egentlig driver med og blir interessert. Nå forstår han hvorfor folk ser rart på dem. Far snakker med de døde, han er spøkelsejeger, og jobber frilans for Den norske kirke. Steffen oppdager at han ser dem også, og at jenta han er forelsket i er en av dauingene. Forteller han om henne, blir hun drevet vekk. Dette er første bok i serien Dauinger som avdekker både et mordmysterium, en kjærlighetshistorie og en eksistensiell gåte. Samt at den er tankevekkende om forholdet mellom livet og døden, det gode og det onde og om hva det betyr å være levende. Spenning for mellomtrinnet.

 

"Phenomena" av Ruben Eliassen

I phenomenabøkene lever alver, trollmenn, vinterbjørner og andre skapninger både onde og gode i en verden helt ulik vår egen. Alvene Harti og Khiri står ovenfor et vanskelig valg da de blir foreldre. De er slaver under de grusomme mortokene og alvebarna som vokser opp i alveleiren blir satt til å arbeide i de dypeste og trangeste gruvene, der mange dør. De velger å smugle barna ut av leiren en kald vinternatt den samme natten de blir født. På vei til trollmannen Sha-ra og vinterbjørnen Arols slott blir de angrepet av frostfyrsten Hisj. Han vil ta alvebarna og oppdra dem som sine egne frostbarn.
I boken Phenomena, som trollmannen Sha-ra er satt som bærer og vokter av, står det nedskrevet en profeti om to alver som skal befri landet Aldra fra den onde tanken Tarkan. Den ene av alvene blir i boken kalt "visdommens fyrste" og den andre er "frostens datter". Det blir starten på en fantastisk historie om to barn og et land fullt av spennende og fantasifulle skapninger. Og en farlig skikkelse ved navn Tarkan som har uante krefter og vil gjøre alt for at profetien i Phenomena ikke skal gå i oppfyllelse. Ruben Eliassen har klart å skape en særegen handling og har gitt personene i boken en dybde som gjør romanen spesiell og vakker.

 

"Parvana"  av Deborah Ellis

Dette er første bok i en trilogi med handling fra Afghanistan. Det handler om den 11 år gamle jenta Parvana, som knapt har vært utendørs siden Taliban kom til makten ettersom hun bare kan gå ut i følge med en mann, og hele kroppen må være tildekket. Når faren til Parvana blir bortført og fengslet er det ingen igjen til å forsørge familien, og heller ingen mann til å følge kvinnene ut. Dermed har Parvana ikke noe valg, hvis de ikke skal sulte ihjel: Hun er nødt til å kle seg ut som gutt og bevege seg ut i Kabuls gater for å prøve å skaffe penger og mat til familien.

 

"Coraline" av Neil Gaiman

I den nye leiligheten til Coralines familie er det 21 vinduer og 14 dører. 13 av dørene er helt vanlige, og bak den siste er det bare en murvegg. Men en dag da Coraline låser opp døren, er veggen borte, og hun går inn i en leilighet som er lik hennes egen. Først virker alt vidunderlig i den andre leiligheten. Maten er bedre. Lekekassen er full av rare leker hun aldri har sett før. Men det er en annen pappa og en annen mamma der, og de vil at Coraline skal være deres datter. De vil forandre henne og beholde henne. Og det er andre barn der, barn som er tatt til fange. De er fortapte sjeler bak et speil, og Coraline er deres eneste håp om at de skal kunne bli reddet.

 

"Engelen i djevelgapet" av Levi Henriksen

Astrid Baros fyller snart 11 år. Hun må innse at hun vokser, at ting forandrer seg. Hun kan ikke være barn for alltid. Men hun klarer ikke å akseptere at foreldrene skal skille seg. Derfor legger hun en djevelsk, men også ganske hyggelig plan for å gjenforene foreldrene. Med stor list lurer hun dem tilbake til Djevelgapet, den lille svenske øya der de var på telttur den gang de var en ordentlig familie. Det hun ikke vet, er at det på samme øy befinner seg en gruppe hensynsløse kidnappere og millionærarvingen de har bortført. Astrid setter seg selv og foreldrene i en så kritisk knipe, at det bare er en engel som kan redde dem. Spenning for mellomtrinnet.

 

"Det må bli henne" av Bo R. Holmberg

- Stikk, sier hun. - Pell deg vekk, forsvinn!
Det er kanskje ikke den beste starten på en kjærlighetshistorie, men jeg-personen lar seg ikke vippe av pinnen. Allerede i samme øyeblikk som den nye jenta kom inn i klasserommet kjente han at det bare må bli henne og han.

 

"Salamandergåten" av Jørn Lier Horst

Cecilia Gaathe bor på Perlen pensjonat i idylliske Skutebukta. Sammen med vennene Leo, Une og hunden Egon oppdager hun at det bor noen mystiske typer på det ærverdige pensjonatet som faren hennes eier og driver. Har disse typene noen sammenheng med den døde mannen som blir funnet på stranden?
Våre venner tar utfordringen på egen hånd, og nøster opp en innviklet forbrytelse som involverer både gåtefulle personer, skipsforlis, mange penger og ikke minst en skummel salamander.

 

"Au, da!" av Bjørn Ingvaldsen

Elias har vunnet en Portugal-ferie for seg og familien sin. Selvfølgelig er det for godt til å være sant! Ferien er for en familie med tre generasjoner, og det betyr at hans gale bestemor må være med.

 

"Jeg er berømt!" av Bjørn Ingvaldsen

Espen Herbert Knutsen er en handlingens mann. Han vet svaret på det meste. Og vet han det ikke, så finner han ut av det. Espen Herbert liker rett og slett å finne ut av ting. Alle slags ting. Ordentlig. Dessverre går det meste galt underveis. Han er ganske enkelt en vandrende katastrofe. Espen Herbert mestrer ikke helt sitasjonene når han plutselig befinner seg ansikt til ansikt med henne han tror han er ørlite grann forelsket i. En sjelden opplevelse, for han er jo ellers en handlingens mann. Og han har en drøm om å bli berømt! Det klarer han, men akkurat den berømmelsen skulle nok foreldrene hans vært foruten.

 

"Skammarens dotter" av Lene Kaaberbøl

Dina har arva den eigenskapen frå mora som gjer at alle må frykte henne: Berre med blikket kan ho få folk til å tilstå kriminelle handlingar. Når Skammaren blir kalla til Dunark-borga der den vonde fyrst Drakan herskar, må Dina komme mora til unnsetning.

 

"Pym Pettersons mislykka familie" av Heidi Linde

Pym Petterson 11 år heter Pym ved en misforståelse, som så mye annet i livet hennes. Hun er lillesøster i en trygg, helt vanlig familie med mor, far og storesøsknene Sigmund og Sanna, som er fire år eldre og tvillinger og krangler hele tiden. Pym er opptatt av verdensrommet, gjør tingene på sin egen måte og stiller spørsmål ved det meste. Hun synes mye i livet sitt er skikkelig mislykka. Pym synes familien verken er spennende eller morsom. Den er rett og slett bare mislykka. Når læreren foreslår at de skal skrive noe om sin egen familie, en helt sann og ærlig historie som gjerne kan være morsom, vet ikke Pym hva hun skal skrive. Fortelling for mellomtrinnet.

 

"De stjålne barna" av Jo Salmson

Sol er foreldreløs og bor hos en rik familie på landsbygda. Hun hjelper til i kjøkkenet og leker med sønnen i huset og vennen hans. En dag får Sol høre sannheten om seg selv, hun er bare en slave. Da hun var liten ble hun røvet fra foreldrene sine fordi hun er av Heksefolket. Sol undres over hvorfor hun ikke har skjønt det før. Heksefolket bor langt mot nord, de har magiske krefter og alle fornuftige folk holder seg langt unna dem. Men nå vil de ha tilbake barna som ble røvet fra dem for mange år siden, og det ser ut til å gå mot krig. Da Sol skjønner hvem hun er og hva de rike herrene har gjort mot henne og hennes familie, rømmer hun fra huset hun har bodd i hele livet for å redde seg selv og sitt folk. Har mangainspirerte illustrasjoner i svart/hvitt. Fantasy for mellomtrinnet.

 

"De tøffeste gutta" av Arne Svingen

Modulf blir dyppet i do, får kokos med sandpapir og må bade i søledammer. Det er helt greit for Modulf - han takler det. Da slipper de andre å få tyn. Og han er jo grunnen til at Frank og Jørgen er de tøffeste gutta på skolen. Men en dag flytter Lise inn og skaper kaos i Modulfs perfekte system.

 

"Tause skrik" av Arne Svingen

En skikkelig grøsser om barn som på mystisk vis bare forsvinner... Bastian har flyttet til et nytt sted sammen med familien sin, men han er ikke noe glad for det. For noe er galt på dette nye stedet. Skummelt! Barn forsvinner på mystisk vis. De legger seg som vanlig i sengen sin på soverommet sitt i samme hus eller leilighet som foreldrene sine om kvelden, og neste morgen er de ... borte. Søkk borte vekk. Hva er det egentlig som skjer? Hvorfor er det ingen som gjør noe? Hvem er venn og hvem er fiende? Men det mest skremmende spørsmålet av alle er likevel: Hva om Bastian blir den neste?