Østre Toten folkebibliotek

3.-4. trinn

Tips til høytlesning 3. - 4. trinn

(Oppdatert 05.01.2021)

«Olivias liv. Annenhver uke.» av Heidi Linde

Olivia bor hos mamma og pappa annenhver uke. På en måte lever hun to forskjellige liv. Mammaen heter Linn og pappaen Finn. De er veldig forskjellige. Den uka hun bor hos mamma og den nye kjæresten er det også fire stesøsken og 5 dyr. Det er hunden pølsa, to undulater og 2 gullfisker. Det er Viktor som går i Olivias klasse, to mindre søsken og en ungdom. Det er nesten umulig å kjede seg hos mamma. Det er masse latter og gøy. Likevel er det godt når det blir fredag og Olivia kan dra til pappa. Hos pappa er det bare han, den nye kona hans og Olivia. Ingen dyr, ingen andre barn. Her har Olivia to rom og eget bad. De spiser aldri cornflakes til middag og ingen sitter under bordet. Ingen glemmer å vaske hender før mat eller pusse tenner… Her er det rolig og alle har god tid. Denne uka handler liksom alt om Olivia. Når Olivia tenker på livet sitt tenker hun på to puslespillbiter som passer sammen. Ganske perfekt. Men det er helt til en uke i midten av november. En ny jente starter i klassen, og da forandres alt!

 

«Hundehelten» av Hilde Lysiak

Hilde er 9 år og krimjournalist i sin egen lokalavis: Orange Street-avisa. Hun har lært alt om aviser fra pappaen sin som tidligere var journalist i New York. Hilde likte godt å være med han på jobb, og hun ser på hver eneste historie som et puslespill. For kunne pusle brikkene sammen måtte de svare på seks spørsmål: Hvem? Hva? Når? Hvor? Hvorfor og Hvordan? Slik løser Hilde mysteriene

Hilde får et tips om at det har vært innbrudd i Orange Street. Dette er samme gate som Hilde selv bor. Hun går systematisk til verks for å etterforske saken. Hun må prøve å svare på de 6 spørsmålene. Først er det noen som har stjålet egg fra hønsegården. I et annet hus har muffins forsvunnet og i et tredje er det en pai som er stjålet. Er det noen som prøver å ødelegge den store bakekonkurransen?

Hilde og søsteren Izzy, som er fotograf, følger sporene og stiller alle spørsmål for å løse saken. De har en deadline for å få ferdig avisartikkelen. Klarer de å fange tyven innen deadline?

Første bok i serien: Hilde tar saken.

 

«Gullungetabber» av Anneli Klepp

Line gruer seg til å gå til skolen. Venninnene Eva og Emma skal til London med mammaene sine og Line er lei seg for ikke å være med. Venninnene prater ikke om noe annet når de er på skolen. Så spør Emma om Line vil låne Gullungen, hamsteren til Emma, mens de er i London. Line vil selvfølgelig det, men når hun er på vei hjem med hamsteren kommer hun på at mamma er allergisk. Hun bestemmer seg for å ikke si noe, men bare gjemme hamsteren og buret i klesskapet på rommet sitt. Det går bra en stund. Men så går alt galt, veldig galt. Opp i det hele har Line glemt at fetter Petter skal være på besøk denne helga, og han er ikke akkurat favoritt-fetteren til Line.

Bok nr. 7 i serien Lines verden.

 

"Ishavspirater" av Frida Nilsson

Siris lillesøster Miki tas til fange av piraten Hvithode. Han er en fryktet pirat som røver barn og tvinger dem til å arbeide som slaver i diamantgruven sin. For første gang våger noen å lete etter piraten og hans øy, det er ingen hvem som helst, det er Siri som tar opp kampen. Og for en ferd Siri tar oss med på; her er et røft klima med kulde, hav og is. Vi møter virkelige dyr og fabeldyr. Her er mot, kjærlighet, men også ondskap og feighet.

For et eventyr av en bok!

 

"Keeperen og havet" av Maria Parr

Dette er den andre boka om Lena Lid og den stillferdige Trille i vestlandsbygda Knert-Mathilde. De to er bestevenner, og skal begynne i  7. klasse etter sommerferien. Lena har vært på ferie på Kreta, og har opplevd masse, mens Trille bare har vært i Knert-Mathilde hele sommeren. De er med farfaren til Trille ut på havet, de bygger flåter og farter rundt i bygda. De gjør seg klar til et nytt skoleår, men det blir ikke helt som forventet. Alle har sitt å bekymre seg over. Farfar bekymrer som over hvordan han skal få storfisken på kroken. Trille over moren som bare ligger på sofaen dagen lang, og om hvordan han skal han gjøre inntrykk på den nye jenta i klassen. Lena Lid, som bruker å være skråsikker i alt hun gjør, får ny trener på fotballaget som ikke engang vet at hun er fast keeper på guttelaget. Noen ganger kjennes det som det bare blåser motvind. Slik har både Lena, Trille og farfar sine kamper å kjempe. Noen kamper må tas med seg sjøl, noen med andre og med naturen.

En hjertevarm bok som er både levende og spennende! 

 

"Jacob og hunden" av Liv Frohde

Noen ganger dukker det opp en barnebok som makter å fortelle en helt ny historie samtidig som den vekker minner om barnelitteraturens store klassikere. Jacob og hunden er en slik bok. Jacob sørger over tapet av hunden sin. Han savner hunden veldig, men da foreldrene sier han kan få en ny hund, blir han sint og ønsker ikke dette. Sommeren blir ikke slik som Jacob hadde sett for seg. Ikke noe blir det samme uten hunden. Familien reiser på hytta, og Jacob gleder seg til å møte venninna fra nabohytta. Men det viser seg at hun er på ferie, og hele sommeren blir bare dum og annerledes.

Men det finnes alltid nye venner. Om du kanskje ikke tror du er klar for det, så finnes det noen der ute. 

 

"Invitasjonen" (2015) av Timo Parvela

I denne serien på seks bøker tas leseren med på et spennende oppdrag i verdensrommet. I et fremtidssamfunn er jorda i ferd med å gå tom for naturlige ressurser og myndighetene bestemmer seg for å sende en gruppe barn og ungdommer ut i rommet for å finne en ny planet å bosette seg på.  I den første boka følger vi de to søsknene Ari og Joni som etter mange forsøk får tak i spillet Kepler62, verdens beste og samtidig vanskeligste dataspill. Folk snakker om dette spillet overalt, men det er vanskelig å få tak i. Det sies av den som runder spillet skal få en slags invitasjon, men ingen vet sikkert hva det innebærer… 

Dette er bok 1 i serien Kepler62.

 

"Purriot og skimysteriet" (2015) av Bjørn F. Rørvik

Dette er den tredje boka om mesterdetektiv Purriot (som er en purre). Han er gift med Paprika. Det er VM på ski, og i år er mesterskapet lagt til Hurlumskogen, der snø er en selvfølge på linje med norske medaljer.  Purriot er ikke så interessert i VM og ski, men Paprika er i fistel. Når Rigmor Rosenkohl ringer og forteller – helt uoffisielt – at alle skiene til Gunnar Granbarbråten har blitt stjålet, og ikke minst boksen med supersmørning. Da reiser Purriot og Paprika sporenstraks til Hurlumskogen. Kan det være svenskene med Torgny Tallrot som står bak, russeren Agurkurorov eller Knut Kladdum (nordmannen som alltid har kladdete ski og kommer sist)? Humor og spenning for både store og små!

 

"Dei et ikkje sjokoladepålegg i krigen" (2014) av Ingunn Røyset

Historie fra krigen om Dagny på 10 år som sammen med familien flytter til ei Vestlandsbygd for å bo nærmere mormora som begynner å bli gammel. Dagny har hatt det så fint nede hos mormor, der hun får vafler og sjokoladepålegg på brødskiva. Mormor forteller historier om da tyskerne kom og tok Norge. De har det så koselig helt til mora kommer og maser på hvordan Dagny ikke må spise så mye sjokoladepålegg. De krangler og sint og lei seg løper Dagny og legger seg i mormor si gamle seng. Da hun våkner igjen har noe underlig hendt. Det lukter hest i huset, hun har på seg mormor sin luciakjole og katten til mormor sitter ved siden av senga hennes. Dagny har våknet i en annen tid, en vintermorgen i 1945. Romanen gir et inntrykk av å få fortalt historier fra krigen fra bestemorfanget. Her får vi oppleve både dramatikk og hverdag fra andre verdenskrig.

 

"Hvis jeg bare ikke hadde gjort pappa til astronaut" av Ingelin Angerborn

Hvis bare ikke Tilda hadde gjort pappa til astronaut ... så hadde det aldri hendt: hun hadde ikke stjålet en avis og fått være med på et mirakel, tante Doris' yndlingsfotografi hadde ikke gått i stykker og gymlærerens motorsykkelhjelm hadde ikke forsvunnet. Og da hadde ikke Tilda måttet flytte!

 

"Hoppkanten" av Widar Aspeli

Tenk deg at du har en ryddig, veltrent og dyktig storebror, med hopptalent og fin dame. Selv er du småfeit og klumsete, men med en utrolig frodig fantasi og et fantastisk innlevende dagdrømmerliv. Du VIL bli verdensmester i hoppbakken, du VIL ha drømmedama stående klar med kyss og klem på sletta. Denne lille boka skildrer drømmer og vilje, fantasi og virkelighet på en nydelig imøtekommende og vennlig måte. Deilig bok for oss ikkeperfekte.

 

"Cirkus" av Ruben Eliassen

Circus Caravaggio stopper en dag ved en elv for å ta seg en pause, og her finner den skjeggete damen Esmeralda en livløs gutt i vannet. De får gjenopplivet gutten, men han husker ikke noe fra livet sitt. Han får navnet Mare og slutter seg til gruppen. Men hvem er han egentlig? Og hva betyr de fæle marerittene han har hver eneste natt? Og hvorfor har han en dråpeformet tatovering under øyet?

 

"Den mystiske gjesten" av Måns Gahrton

Pappa Roger og mamma Ritva har kjøpt et kjempekoselig hotell på landet, like ved den store motorveien. Det de ikke vet, er at det er bygd en enda større vei noen kilometer unna. Ingen veier går forbi hotell Den gylne kløne lenger. Og når den første gjesten sjekker inn, mistenker lillebror Ingo og storesøster Isadora at han ikke har rent mel i posen. Samtidig dukker det opp en minigris, og saker og ting begynner å forsvinne …

 

"Jeg er: Agnes, ønsker: hund" av Thomas Halling

Agnes er elleve år, og har ønsket seg hund siden hun var syv. Foreldrene sier alltid at det ikke går, og at hun må vente til hun blir stor. Men så en dag kommer de med et forslag. Dette er den første boka om Agnes. I de to andre bøkene ønsker hun seg en bestevenn og en kjæreste.

 

"Bendik og Maria" av Sverre Henmo

Bendik og Maria er 9 år og naboer. En dag forsvinner hunden til Maria, og selv om han er redd for hunder, må Bendik bli med å lete. Når så lillebroren til Bendik blir tatt til fange av noen store gutter, må Bendik gjøre flere ting han ikke tør. Og Maria må løpe fortere enn hun noen gang har gjort.

 

"Stian og jeg bøkene" av Marit Gran Ilseng

Egil (13) er misfornøyd med at han må dele rom med lillebror Stian på 7 år. Men nå har han en plan: Om kvelden vekker han Stian og forteller om gjenferdet som holder til på loftet i huset de bor i. Stian synes brorens fortelling er spennende og skummel, og vil for all del ikke være noen pyse som sladrer. Når Egil forteller videre neste kveld, tør ikke Stian sove etterpå. Loftsluka er jo inne på deres rom. Tenk om gjenferdet kommer mens de sover?!

 

"Linus i Svingen" av Kjetil Indregaard

Linus bor på et lite sted som heter Svingen sammen med lillesøster Klara, mamma Agnetha og pappa Marvin. Linus har tre bestevenner og sammen finner de på mye rart. Så mye rart, faktisk, at Marvin nesten alltid vil være med. Og da hender det at ting blir litt annerledes enn de var tenkt …

 

"Fotballaget Froskene" av Bjørn Ingvaldsen

Det handler om vennskap, fotball og lagånd, møt gjengen i de veldig grønne fotballdraktene: Limbo som er så distre, Rebekka som bare vil gå i rosa, Ola som tar fotball skikkelig seriøst, tvillingene Tom og Thea som kan takle, Mette som ofte kommer i klinsj med bøllejentene på 13, Sebastian som ofte ligger litt etter og Viggo som synes han er litt liten. Lun humor, sprø innfall og mye fotball.

 

"Mammutskolen" av Neal Layton

Oskar og Arabella var to mammuter som levde en gang for lenge, lenge siden i istiden... Oskar og Rev har hørt om MENNESKENE - grusomme hårløse vesener med digre treklubber. Og en dag når de er ute på ET STORT EVENTYR, lærer de sin viktigste lekse i mammutkunnskap - HVORDAN OVERLEVE!

 

"Adam den tredje i fjerde" av Torun Lian

Adam har det slett ikke så aller verst. Hvis han klarer å somle såpass på hjemveien at han kommer hjem etter storebror Oskar, så han slipper å få kokkos for ingenting, er dagene stort sett greie. Da er det verre med Monster-Eva i parallellklassen! Hun er et skikkelig mobbeoffer. Dessuten går det rykter om at hun vet hvordan hun kan drepe ved bare et lett trykk på et bestemt sted på kroppen. Adam er utrolig redd for henne.
Det som ikke må skje det skjer. Plutselig en dag begynner Eva i Adams klasse, og hun får pulten bak Adam. Han gjør alt for å unngå henne. Så finner han en lapp: "Møt med bak kiosken etter skolen..." Adam får panikk. ER det nå hun skal drepe ham?

 

"Middelaldergutten Brage" av Morten Myklebust

Denne boken handler om Brage, en ni år gammel gutt, som lever i middelalderen. Etter at foreldrene døde blir Brage og storesøsteren hans Åsta tatt vare på av Karle. Brage drømmer om å bli ridder når han blir voksen slik at han kan dra ut i verden og bekjempe de onde og grusomme dragene. For å kunne gjøre dette prøver Brage å finne ut så mye han kan om drager, og han må dessuten bli helt sikker på om de virkelig eksisterer.

 

"Tsatsiki og mutteren" av Moni Nilsson-Brännström

Tsatsiki har aldri truffet Pappa Blekksprutfisker som bor i Hellas. Men det gjør ingenting, for han har jo Muttern. Allerede første skoledag treffer han Per Hammar, verdens beste kamerat. Og nesten med en gang blir han forelsket i Maria Grynwall. Men hva skal han gjøre med Morten Pissrotte i tredje? Noe større og skumlere finnes ikke! Med masse humor, mye varme og bittelitt alvor blir vi kjent med Tsatsiki og den uvanlige muttern hans.

 

"Vaffelhjarte" av Maria Parr

Trille er sikker på at nabo Lena Lid er bestevennen hans. Men han er ikke sikker på om han er bestevennen til Lena Lid. I denne boka følger vi to svært oppfinnsomme niåringer gjennom liv og vaffelrøre et helt år. Ofte går det litt over styr i den vesle vika deres. Og innimellom alt leven og latter forteller Trille lavmælt om alvor og sorg i et ni år gammalt liv, og om redselen for å miste de han er glad i.

 

"Tiggergutten Tam" av Jo Salmson

Tam er fattig og foreldreløs. Han drømmer om dragene som hver kveld flyr over der han bor. Dragene og drageridderne bor oppe ved kongens slott, innenfor den femte bymuren. Men en Tam vil aldri bli sluppet inn der. Men en av dragene har valgt ut Tam til å bli drageridder, men før Tam kan bli drageridder må han bestå en vanskelig prøve. Dessverre er det noen som ikke liker at en tiggergutt får en slik sjanse. Spennende og lettlest fantasyserie.

 

"De stjålne barna" av Jo Salmson

Sol er foreldreløs og bor hos en rik familie på landsbygda. Hun hjelper til i kjøkkenet og leker med sønnen i huset og vennen hans. En dag får Sol høre sannheten om seg selv, hun er bare en slave. Da hun var liten ble hun røvet fra foreldrene sine fordi hun er av Heksefolket. Heksefolket bor langt mot nord, de har magiske krefter og alle fornuftige folk holder seg langt unna dem. Men nå vil de ha tilbake barna som ble røvet fra dem for mange år siden, og det ser ut til å gå mot krig. Da Sol skjønner hvem hun er og hva de rike herrene har gjort mot henne og hennes familie, rømmer hun fra huset hun har bodd i hele livet for å redde seg selv og sitt folk. Har mangainspirerte illustrasjoner i svart/hvitt. Fantasy for mellomtrinnet.

 

"Sommervikserien" av Linn T. Sunne

Felix flytter til Sommervik. Selv om navnet hans betyr lykke blir det slett ikke bare lykke da han begynner i klassen til Oskar, Eline og Linnea. En dag forsvinner Felix. Serien Mer å lese har korte kapitler, mange illustrasjoner, god typografi og underholdende handling. Lettlest for mellomtrinnet.

 

"Rødt hjerte, blå sommerfugl" av Annika Thor

Alt begynner den dagen Alva og Filippa legger røde hjerter i sekken til to av guttene i klassen. Alva legger sitt kort i sekken til Love, -rolige og snille Love. Etterpå angrer hun seg og ønsker å skru tida tilbake. Men Love blir glad for hjertet og plutselig er de kjærester og veldigforelsket! Dette er den første av to bøker om Alva og Love.

 

"Det brenner" av Laura Trenter

En ordentlig thriller! Frida og Isabelle ser skrekkslagne på at hele Ødegård står i flammer. Det er jo deres feil, eller ...? De sverger på at de aldri, aldri skal fortelle noen det de vet. Men da politiet finner deler av et skjelett i asken, begynner marerittet for alvor: Noen har brent inne! Er det denne "noen" som sniker seg rundt husveggene om natten?

 

"Lasse Majas detektivbyrå" av Martin Widmark

Lasse og Maja er bestevenner og har et detektivbyrå sammen, LasseMajas detektivbyrå. Den gamle presten i Valleby kirke skal pensjonere seg og biskopen er på plass for og innsette den nye unge presten, Fanny Winter. Men det virker som det er noen som saboterer seremonien, for plutselig hopper en frosk opp fra døpefonten og maur kryper rundt i biskopens mitra. Når bispestaven i sølv til og med forsvinner, skjønner Lasse og Maja at det foregår mystiske ting i kirken, og at politimesteren trenger hjelp. En lettlest detektivbok med mange illustrasjoner.