Østre Toten folkebibliotek

1.-2. trinn

Tips til høytlesing 1. - 2. trinn

(Oppdatert 05.01.2021)

"Det fine med Kjersti" av Helena Hedlund

Kjersti er 7 år og elsker gull. Hun har en egen radar for alt som glitrer, og finner stadig nye gullting til samlingen sin som hun har i en eske under senga. Det fineste med Kjersti er nok likevel at hun har gult langt hår som skinner som gull. Fatima, Kjerstis bestevenninne, mener bestemt at håret til Kjersti er orange. Fatima vil også leke med Kjersti hver dag etter skolen. Og hver dag spør hun Kjerstis foreldre om hun kan komme på besøk. Hver dag er det foreldrene som svarer ja, mens Kjersti egentlig ikke vil. Kjersti synes det er godt å være litt alene innimellom.

Og så er så vanskelig å si nei… Hvordan si nei, når du bare klarer å si ja? Er det greit å lyve bittelitt for at noen ikke skal bli lei seg? En dag flytter det inn en ny gutt i nabohuset, han har langt gullhår som Kjersti og samler på gull.

Boka tar opp mange spørsmål fra barnets perspektiv, og passer ypperlig som høylesningsbok. Den er fin, klok og ikke minst morsom. Det er den første boka i serien om Kjersti.

 

«Milla leter etter gull» av Selma Lønning Aarø

Milla og Filla er bestevenner. De er sammen hver dag. Denne sommeren skal Filla få være med Milla på sommerferie på hytta. Kan tro de gleder seg. De får høre at det ligger en skatt på øya, som ble nedgravd for 1000 år siden, og de bestemmer seg for å gå på skattejakt. Men som på alle skattejakter møter de hindringer. De møter nemlig Otto som forteller at han eier hele øya, og da eier han jo selvfølgelig også skatten. Men Milla har en plan.

 

«Snokeboka» av Lisa Aisato

I denne bildeboka flyr en flue inn i en heis. Her står 16 personer tett stuet sammen i sine hverdagsantrekk. Noen med smil om munnen, alle med hver sin fasade. Flua følger etter dem og prøver å finne ut hva som skjuler seg bak fasaden. Morsom og underfundig bildebok med flotte illustrasjoner av Lisa Aisato.

 

"Jenta som ville redde bøkene" av Klaus Hagerup

Anna elsker bøker. Hun leser hele dagen, før hun stod opp om morgenen, og før hun skulle legge seg om kvelden. Hun leser hjemme og hun leser på biblioteket etter skolen. I bøkene får hun hundrevis av nye venner. Hvis noen dør i ei bok, kan hun bare begynne på begynnelsen igjen, så blir de levende.  Bibliotekar Monsen er Annas beste venn, selv om hun er voksen.  Bibliotekaren forteller Anna at de bøkene som aldri lånes ut, må ødelegges. De tar for mye plass i hyllene. Anna og Monsen synes dette er helt forferdelig, og Anna bestemmer seg for å redde bøkene. Men hvordan skal hun gjøre det? En magisk fortelling om kjærlighet til bøker og alle som bor i bøkene. 

 

"Alice Andersen" av Torunn Lian

Alice er 8 år. Hun har en lillesøster og en storebror. Hun er en av familien, men er likevel ikke som de andre. Alice snakker lavt, tenker mye og bekymrer seg mye. Hun liker å være hjemme, og å holde seg i ro. Favorittboka hennes er Alice i Eventyrland.  Alice Andersen liker helst å holde seg i ro i Alice Andersens eget land, eller førstelandet som hun kaller det. Dette er senga, rommet og leiligheta hun bor i sammen med familien. Her er det for det meste orden, men for hvert land utenfor blir det verre og verre. En dag blir Alice innelåst i bilen til faren, inne i en mørk og skummel garasje.  

Første bok om Alice, en vanlig med også uvanlig 8-åring

 

"Kattejenta" (2015) av Veronika Erstad

Mor har vært impulsiv og bestilt sydenferie i jula, men Ruth vil ikke til Lanzarote. Ikke vil hun lage julepynt med Kristin heller. Ruth og katten August har nemlig et hemmelig oppdrag, og de vil ikke bli forstyrret!

En sjarmerende høytlesningsbok om venner, katter og det å ville bestemme sjøl.

 

"Brune" (2013) av Håkon Øverås

Boka handler om Rune som flytter til et nytt sted for å være i nærheten av bestefaren. Men bestefar dør, og samtidig blir Rune stadig plaget av de store guttene i gata. Hytta som Rune har bygd sammen med Atle rives stadig, og det er så innmari vanskelig å vite hvordan man skal ta igjen med de store guttene. Så om natten blir Rune til Brune. Han ikler seg brun kappe, mammas brune belte og brun øyemaske og forsvinner ut i natten med et malingsspann brun maling. Det er vel ikke hans skyld at Brune har malt syklene til de store guttene? Natta etter går Brune igjen ut i superhelttimene og kompisen Atle eller  Svartle slår følge. Svartle er selvfølgelig utstyrt med et malingsspann med svart maling. Når også Åse slenger seg med ser det ut til at det virkelig skal ta av. En varm og sterk historie, og ikke minst morsom! Om vennskap, mot, å ta igjen og hverdagsmagi.

 

"Hvis jeg ikke hadde tatt feil hund" av Ingelin Angerborn

"Hvis jeg ikke hadde kommet til å forbytte hunden til Doris i forgårs, så hadde det aldri skjedd. Sykkelen min hadde aldri blitt stjålet, jeg hadde ikke forstuet foten og fått hull i den nye olabuksa... og framfor alt hadde jeg ikke vært så lykkelig som nå!
Jeg vet at det høres litt rart ut, men jeg skal snart forklare det."

 

"Tuva" av Line Baugstø

Tuva liker ikke å rydde. Mamma, pappa, og storesøster Jenny maser, kjefter og erter. Det blir liksom aldri ryddig nok for dem, uansett hva Tuva gjør. Men en natt dukker skrotnissen Lage opp i Tuvas klesskap. Og da blir det kanskje orden - eller rot! - på både det ene og det andre? I den tredje og avsluttende boken om Tuva og Lage får Tuva enda en gang hjelp fra skrotnissevennen sin. For mamma og pappa skal skilles, og da er det godt å ha en trofast venn.

 

"Bendik og Maria" av Sverre Henmo

Bendik og Maria som er ni år gamle. Maria har flyttet til en ny by, og blir nabo med Bendik. Hun begynner i samme klasse som ham. Den første skoledagen er det ingen som snakker til henne, ikke før de leker sisten. For Maria løper veldig fort noe som imponerer alle, selv Bendik som er god i fotball. Når Maria kommer hjem fra skolen oppdager hun at Balder, den store hunden hennes, har rømt. Mot sin vilje blir Bendik med og leter etter hunden, selv om han er dødsredd for den og de store gutta. Men etter hvert sniker Bendik seg unna og spiller fotball i stedet. Klaus, lillebror til Bendik, lover å hjelpe Maria, men så blir han tatt til fange av noen store gutter. Da skjønner Bendik at han må gjøre noe for å redde lillebroren, og så er det bra at Maria har en storebror på 15 år.

 

"Ville Wilma" av Andrea Bræin Hovig

Ville Wilma er seks år og slett ikke til å spøke med. Hun er en svært bestemt jente som ikke finner seg i hva som helst. Men der Wilma befinner seg, skjer det alltid noe ekstra. Og gjerne noe ekstra morsomt. Bare spør Pappa. Han synes kanskje ikke alltid at Wilmas påfunn er på rett plass til rett tid, men samtidig vet han at verden ville vært så uendelig mye kjedeligere uten henne. Wilma kaster glitter over hverdagen.

 

"Stine" av Tanja Kjeldset

Stine gruer seg til å begynne på skolen. Nesten like ille er det å få innkalling til skoletannlegen. Og det er fryktelig flaut og ikke kunne svømme når nesten alle andre har lært det. Men hvis du tror at dette er en trist bok som bare handler om alt som er leit og vanskelig, tar du feil! Fortellingene om Stine og klassekameratene hennes, Markus og Gunn, er lettleste, humoristiske og levende.

 

"Nifse Nella" av Unni Lindell

Nifse Nella bor på Stofflageret i den store Syfabrikken sammen med mange andre spøkelser. Hele dagen ligger de pent sammenbrettet i bunker på øverste hylle og venter på at Fabrikkeieren og den onde sekretæren hans, fru Vampe skal gå hjem slik at de kan ta natten i bruk. Nella skal begynne på "Sofia Skremmevettis Nattskole For Yngre Uskolerte Spøkelser". Det går ikke helt bra og Nella må reise langt for å finne "DEN FØRSTE SANNHETEN".

 

"Kurt" av Erlend Loe

Kurt finner en kjempestor fisk mens han er på arbeid, og denne får han lov til å ta med seg hjem. Nå har familien nok mat i ganske lang tid. Familien tar med seg fisken og trucken, så reiser de på en lang ferie. Først reiser de til Amerika, der de er innom New York og Brasil. Så setter de kursen mot Afrika, men havner i stedet på Antarktis. Deretter reiser de nordover gjennom mange land i Asia, Afrika, og Europa, og kommer til slutt endelig hjem. På turen har de møtt mange rare mennesker og spennende kulturer, spist opp hele fisken, og drukket mye brus. Innimellom har det nesten gått galt, men alt har ordnet seg til slutt. Noen ganger har de kranglet litt, men de har mesteparten av tiden hatt det koselig sammen.

 

"Doktor Proktor" av Jo Nesbø

En solfylt dag like før 17. mai ser Lise en flyttebil kjøre opp til nabohuset. Inn flytter Bulle, en gutt nokså utenom det vanlige. Når Bulle og Lise deretter møter den enda mer uvanlige naboen Doktor Proktor, er det starten på en sprø historie om tapt kjærlighet, grusomme anakondaer, dystre fangehull, skumle skurker og ikke minst: verdens kraftigste prompepulver.

 

"Hedvig" av Frida Nilsson

Hedvig bor i hutaheiti og er nabo med ingen. Heldigvis skal hun begynne på skolen. Der kan det meste skje! Og det gjør det. Hedvig får en veldig god venn, hun maner fram den Hvite dame på skoletoalettet, hun blir forelsket i en eremittkreps, forgifter en klassekamerat og klipper pigg til skolefotograferingen.

 

"Tonje Glimmerdal" av Maria Parr

Tonje Glimmerdal er eneste barnet i Glimmerdalen. Hun skal snart fylle ti, og er en rødhåret krølltopp av en jente som lever etter mottoet "fart og selvtillit". Tonje er bestevenn med den gamle gubben Gunnvald. Hvem skulle tro at en sånn gammel stabukk kunne passe sammen med en vilter jentunge? Men Gunnvald lager rattkjelker og lar Tonje suse hele veien ned til fjorden, mens Peter gravemaskinfører sperrer trafikken så Tonje - også kalt Glimmerdalens vesle dunder - kjører trygt. I "Tonje Glimmerdal" er handlingen lagt til noen uker fra vinter til påske, og her er det dramatikk fra første til siste side.

 

"Vaffelhjarte" av Maria Parr

Trille er sikker på at nabo Lena Lid er bestevennen hans. Men han er ikke like sikker på om han er bestevennen til Lena Lid. I denne boka følger vi to svært oppfinnsomme niåringer gjennom liv og vaffelrøre et heilt år, der de leker andre verdenskrig, opptrer som gatemusikanter, går på sauesanking og lager Noas sjark. Men en dag blir idyllen brått borte.

 

"Reven og den retthalede grisungen" av Bjørn Rørvik

Rørviks barnebøker handler om Reven og Grisungen, to små venner som bor i skogen. Reven er oppfinnsom fyr, full av virketrang og lure planer, mens Grisungen er en mer forsiktig natur. De to vennene gjør så godt de kan, men overmot og uheldige omstendigheter kan av og til sette dem på harde prøver.

 

"Josefine og Villa-Ulla" av Johan Unenge

Selv om Josefine bor i blokk og skrythalsen Villa-Ulla bor i villa, er uhøflig mot gjester og serverer tørr kjeks, blir de bestevenninner. Og som bestevenninner flest, krangler de støtt og stadig, om de da ikke er travelt opptatt med å gå på froskejakt, kjøre om kapp på sykkel eller passe seg for 13 år gamle bøller som svir gresshopper med forstørrelsesglass.