Østre Toten folkebibliotek

Adventsbøker med 24 kapitler

Nå går vi inn i advent og travel førjulstid. Jeg kan ikke tenke meg noe finere enn å sette meg i godstolen og lese en historie høyt for hele familien. Derfor har jeg plukket ut en del bøker med 24 kapitler, som passer fint som adventskalender for hele familien.

Hilsen Ingunn, barnebibliotekar. 

 

Adventsstjernen

Adventsstjernen av Simon Stranger. Illustrert av bildekunstner Shwan Dler Qaradaki (2020)

Stella (11) bor sammen med faren ute på landet. Moren døde av kreft for et år siden, og Stella er ensom og i sorg. Hun gruer seg til den første julen uten moren. I tillegg har bestevenninnen flyttet. Desember kommer, og en dag oppdager hun fotspor rundt låven. Hun og nabogutten Markus begynner å undersøke, og det viser seg at en ung gutt, Yosef på 17 år gjemmer seg på låven. Han er flyktning og gjemmer seg for å unngå å bli sendt tilbake til hjemlandet sitt der det er krig.

En varm og tankevekkende bok om vennskap, flukt og familie. Passer for mellomtrinnet og ungdomsskole, eller hele familien.

Her finner du boka: 

Rampenissens julekalender

Rampenissens julekalender av Ole André Sivertsen (2020)

En morsom fortelling i 24 deler der Rampenissen selv forteller historien og hva som skjer hver dag. Rampenissen flytter nemlig inn hos deg, og skal bo hos deg i 24 dager. Han vil bli kjent med deg og skal fortelle Nissetinget hva du ønsker deg til jul. Rampenissene gjør rampestreker og sprer glede og julemagi i mange hjem i desember. En ny rampestrek hver dag i desember.

PS! Det er et eget kapittel for de voksne i boka.

Boka finner du her:

 

Trolleliv: julekalenderboken

Trolleliv: julekalenderboken av Sissel Bøe (2019)

TEKST KOMMER

Boken finner du her:

Klokkerens evangelium

Klokkerens evangelium av Gaute Heivoll

TEKST KOMMER

Boka finner du her:

Julosaurusen

Julosaurusen av Tom Fletcher (2019)

Julosaurusen er den siste dinosaurusen på jorda og han bor på Nordpolen, sammen med julenissen og smånissene. William elsker dinosauruser, og selv om han vet at de er utdødd, ønsker han seg en til jul. På juleaften møter William Julosaurusen, og sammen legger de ut på en magisk reise.

En morsom og magisk fortelling for den leseglade eller som høytlesning. Passer for barn i barneskolealder.

Boka finner du her:

Julosaurusen og vinterheksa

Julosaurusen og vinterheksa av Tom Fletcher (2020)

Ny og spennende fortelling om William og Julosaurusen. Denne gangen møter de Vinterheksa på Nordpolen. Hun kontrollerer tiden og sørger for at alle får gavene sine på juleaften. Men i år står julen i fare…

Boka finner du her:

Snøfall

Snøfall av Hanne Hagerup og Hilde Hagerup (2019)

Selma er 9 år og foreldreløs. Hun bor hos naboen Ruth, midlertidig,  men ønsker seg mest av alt en ordentlig familien til jul. Hun sender brevet sitt til julenissen, og brevet flyr bokstavelig talt til nissebyen Snøfall. Selma havner selv i Snøfall på magisk vis, selv om vanlige mennesker egentlig ikke kan komme seg dit. Selma møter julenissen og nissehjelperne, men mørke krefter skjuler seg også i snøfall, og ganske snart forsvinner julenissen…

Snøfall har allerede blitt en moderne klassiker etter at den har blitt sendt på NRK super flere ganger.

Boka finner du her:

Jul på Bukken hotell

Jul på Bukken hotell av Christian Wiik Gjerde (2019)

Fredrik har kommet hjem fra kostskole i Sveits, og skal feire jul sammen med foreldrene. De sjekker inn på Bukken hotell. Men det er noe som ikke stemmer. Hotellet er nydelig julepyntet, men har ingen gjester. Fredrik hører likevel stadig stemmer og hører morsom latter. Faren hans er ordfører i byen, han hater jul og har avlyst alt som har med jul å gjøre. Fredrik møter Fryd på hotellet, og plutselig får Fredrik ta del i det som egentlig foregår på Bukken hotell, det som ikke foreldrene ser. Slik oppdager Fryd og Fredrik at Erkenissen er kidnappet, og det viser seg at store farer lurer for både nissene og jula.

Boka finner du her:

Purriot og den falske nissen

Purriot og den falske nissen av Bjørn F. Rørvik (2018). Illustrert av Ragnar Aalbu.

«Nisseslask stjal gavene» leser mesterdetektiv Purriot i Hurlum Dagblad. En falsk nisse har stjålet gaver fra et helt nabolag i Hurlum under dekke av å jobbe som nisse i «Nisseservice» Et frekt tyveri som mesterdetektiv Purriot ønsker å løse så raskt som mulig! Så begynner letingen etter en rødkledt nisse som var på røvertokt på selveste julekvelden.  Mystisk og morsomt for hele familien!

Her finner du boka:

Snøsøsteren

Snøsøsteren av Maja Lunde (2018). Illustrert av Lisa Aisato

Julian synes juleaften er den aller beste dagen i hele året. Ikke bare er det juleaften, det er også bursdagen hans. Han er 10 år, har en lillesøster på 5, Augusta, og en storesøster, Juni. Men sist sommer døde storesøsteren Juni, og sorgen og stillheten i familien er enorm. Det nærmer seg jul, men ingen har tenkt på å forberede julen. I denne boken følger vi Julians jakt på julefeiring og julestemning i 24 kapitler. En nydelig, sår historie som er fantastisk illustrert av Lisa Aisato.

Boka finner du her:

Julekongen

Julekongen av Lars Gudmestad (2015)

Kevin Gran bor i Sølvskogen sammen med familien sin. Kevin har et hemmelig skjulested ute i skogen, der han setter sammen ting av skrot og ting han finner. Han elsker å finne opp nye ting. En dag raser deler av hula hans, og blant stein og grus finner han en eldgammel ridderhanske. Han avdekker en hemmelig tunell, og før han rekker å tenke seg om har han vandret inn i skjult verden der både kongen og snøen har vært borte i 10 år.

Om riddere, vennskap, magiske krefter og om å tro på seg selv.

Boka er basert på julekalenderen som tidligere har gått på NRK super.

Boka finner du her:

En lillebror til jul

En lillebror til jul av Lena Steimler (2014). Illustrert av Kristin Granli

Mikkels mamma og pappa eier byens lekebutikk, og Mikkel kan ønske seg hva han vil til jul. Når foreldrene spør hva han ønsker seg til jul dette året, svarer Mikkel at han ønsker seg en lillebror. Ikke en dukke, men en helt ordentlig lillebror. Når Mikkel skriver ønskeliste til julenissen står det «Lillebror» på toppen av listen. I Ønskerommet i Julelia finner barna til julenissen Mikkels ønskeliste. Nissetulla kan ikke skjønne hvorfor Mikkel ønsker seg en lillebror. Men hun vil gjerne hjelpe Mikkel til å få ønsket oppfyllt.

Annenhvert kapittel handler om Mikkel og annenhvert kapittel handler om nissene i Julelia.

Boka finner du her:

Pulverheksa og julenissen

Pulverheksa og julenissen av Ingunn Aamodt (2008)

Det nærmer seg jul i Pulverskogen. Pulverheksa baker, Hokus og Pokus venter på julenissen. Og julenissen kommer innom Pulverskogen lenge før juleaften. Han trenger nemlig hjelp til å løse et helt spesielt problem…. Vi møter selvfølgelig også Drømmeprinsen, Grønnskollingen, Tyven og Frossenpinnen. Lun og morsom julehistorie for de aller minste. 

Boka og lydboka finner du her:

 

Andre kalenderbøker du kan låne på biblioteket:

Her er en oversikt over Julekalenderbøker hos Østre Toten folkebibliotek.